vrijdag 25 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Seollal (Koreaans Nieuwjaar)
Datum:
11 t/m 13 februari 2021
31 januari t/m 2 februari 2022

Seollal (Koreaans Nieuwjaar)

Datum: donderdag 11 t/m zaterdag 13 februari 2021
Land / gebied: Noord-Korea, Zuid-Korea
Soort: Nationale feestdag
Noord-Korea Zuid-Korea Koreaans Nieuwjaar is de eerste dag van het jaar volgens de Koreaanse lunisolaire kalender. De vieringen rondom Koreaans Nieuwjaar nemen drie dagen in beslag en beginnen de voorgaande dag. Het zijn de belangrijkste traditionele feestdagen in Korea.

De viering rondom 'Seollal' wordt in ieder geval belangrijker gevonden dan die rondom de jaarwisseling volgens de zonnekalender. Het is echter goed om te weten dat voor beide jaarwisselingen dezelfde term ("seollal") gebruikt wordt.

Koreaans Nieuwjaar en Chinees Nieuwjaar vallen meestal op dezelfde dag, behalve wanneer de nieuwe maan verschijnt tussen middernacht in Korea en middernacht in China (vanwege het tijdsverschil wordt het Koreaanse Nieuwjaar dan een dag later gevierd). Dit komt ongeveer eens in de 24 jaar voor.

Het Koreaanse Nieuwjaarsfeest is een typisch familiefeest. Veel Koreanen kleden zich voor de gelegenheid in 'hanbok', de traditionele Koreaanse kledij. Men bezoekt de ouders en kinderen maken voor hun ouders een diepe buiging en wensen hun een voorspoedig nieuwjaar toe. De groet die hier bij uitgesproken wordt, is "saehae bok manhi badeseyo", wat letterlijk betekent 'ontvang veel geluk in het nieuwe jaar'. Ouders geven hun kinderen Nieuwjaarsgeld. Een typisch Nieuwjaarsgerecht is 'tteok guk', een soep met daarin samengeperste rijstvlokken. Tijdens de feestdagen worden traditionele Koreaanse spelletjes gespeeld zoals 'yutnori' en 'neolttwigi'.

Een feestdag in Noord-Korea, Zuid-Korea.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten