Wereld Feesten Almanak


Seollal (Koreaans Nieuwjaar)
Datum:
15 t/m 17 februari 2018
4 t/m 6 februari 2019


Seollal (Koreaans Nieuwjaar)

Datum: donderdag 15 t/m zaterdag 17 februari 2018
Land / gebied: Noord-Korea, Zuid-Korea
Noord-Korea Zuid-Korea Koreaans Nieuwjaar is de eerste dag van het jaar volgens de Koreaanse lunisolaire kalender. De vieringen rondom het Koreaanse Nieuwjaar nemen drie dagen in beslag en zijn de belangrijkste traditionele feestdagen.

De viering rondom Seollal worden in ieder geval belangrijker gevonden dan die rondom de jaarwisseling volgens de zonnekalender. Het is echter goed om te weten dat voor beide jaarwisseling dezelfde term (seollal) gebruikt wordt.

Koreaans Nieuwjaar en Chinees Nieuwjaar vallen meestal op dezelfde dag, behalve wanneer de nieuwe maan verschijnt tussen middernacht in Korea en middernacht in China (vanwege het tijdsverschil wordt het Koreaanse Nieuwjaar dan een dag later gevierd). Dit komt ongeveer eens in de 24 jaar voor.

Het Koreaanse Nieuwjaarsfeest is een typisch familiefeest. Veel Koreanen kleden zich voor de gelegenheid in 'hanbok', de traditionele Koreaanse kledij. Men bezoekt de ouders en kinderen maken voor hun ouders een diepe buiging en wensen hun een voorspoedig nieuwjaar toe. De groet die hier bij uitgesproken wordt, is "saehae bok manhi badeseyo", wat letterlijk betekent 'ontvang veel geluk in het nieuwe jaar'. Ouders geven hun kinderen Nieuwjaarsgeld. Een typisch Nieuwjaarsgerecht is 'tteok guk', een soep met daarin samengeperste rijstvlokken. Tijdens de feestdagen worden traditionele Koreaanse spelletjes gespeeld zoals 'yutnori' en 'neolttwigi'.

Een feestdag in Noord-Korea, Zuid-Korea.

Zie ook

Verder lezen

Actueel