Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva)
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme 14 Krisjna Phalguna. Op de veertiende avond van de maand Phalguna (februari / maart) wordt het Maha Shivaratri (ook: Mahashivaratri) gevierd, een festiviteit ter ere van de god Shiva. De gelovigen vasten op deze dag en houden een nachtwake in een tempel bij het beeld van Shiva.

Voor de Arya Samaj - een hervormingsbeweging in het hindoeïsme - is dit feest van extra betekenis, omdat juist in de nacht van Shivratri de grondlegger van de Arya Samaj - Swami Dayananda - tot het inzicht kwam om de hindoe godsdienst en de Indiase samenleving te hervormen. Tijdens de nachtwake viert men dan ook de rishi-bodh, de verlichting van de rishi, de geestelijke ziener. Ook: Shivaratri. De nacht van Shiva.

Maha Shivaratri: deze 'grote nacht van Shiva' wordt gevierd in februari of maart (afhankelijk van de maanstand) in de nacht die voorafgaat aan de nacht van nieuwe maan wanneer de maan totaal verduisterd is.

De maan, het symbool van de geest, wordt elke maand in de 14de nacht van de donkere helft van de maan sterk minder in kracht. Wanneer men deze nacht wijdt aan vurige aanbidding van God, dan geeft men daarmee uiting aan het vurige verlangen om de geest te overwinnen.

Shivaratri in de tijd van de lente-evening is heiliger dan van die van de andere maanden en wordt daarom Mahashivaratri (grote nacht van Shiva) genoemd.

Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva)Shivaratri, de Ratri (nacht) van Shiva (Goedheid, Goddelijkheid en Geluk), wordt gevierd op de nacht die voorafgaat aan de Nieuwe Maan, wanneer er niets van de maan te zien is.

De maan en de geest waarover zij heerst, worden beide elke maand op die veertiende nacht van de donkere helft van de maan, sterk minder in kracht. Wordt die nacht gewijd aan vurige aanbidding van God, dan wordt het restant van de eigenzinnige geest overwonnen en is men verzekerd van de zege.

Een feestdag in Bangladesh, India, Indonesië, Maleisië, Mauritius, Myanmar, Nederland, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Zuid-Afrika.