donderdag 9 april 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Vastenavond
Datum:
25 februari 2020
16 februari 2021

Vastenavond

Datum: dinsdag 25 februari 2020
Land / gebied: Wereld
Soort: Vasten
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Christendom Vastenavond (ook gekend als 'Vette Dinsdag' / 'Mardi Gras') is de dinsdag voor Aswoensdag en traditioneel het einde van de carnavalsperiode.

Tot dinsdagnacht 24:00 uur mag nog Carnaval worden gevierd en is het toegelaten zich als vastenavondgek te verkleden. In de katholieke traditie is klokslag middernacht Carnaval voorbij en begint de veertigdaagse vastentijd tot het paasfeest.

In Limburg staat het gehele Carnaval bekend als 'vastelaovendj', dat Limburgs is voor Vastenavond. De Vastenavond zelf wordt 'lèsten daag vanne vastelaovendj' (laatste dag van de carnaval) of 'carnavalsdinsdig' genoemd en op die dag vinden veel afsluitende activiteiten plaats zoals het Uulverbranje in Montfort.

Vooral in Noord-Holland wordt Vastenavond dikke dinsdag genoemd.

In Engelstalige landen heet deze dag onder andere 'Mardi Gras' of 'Pancake Tuesday', omdat deze dag traditioneel pannenkoeken worden gegeten.

Een feestdag in Europese Unie, Frans Guyana, Guadeloupe, Haïti, Liechtenstein, Martinique, Nederland, Panama, Portugal, Saint-Martin, Trinidad en Tobago.

Zie ook

Actueel

Komende feesten