Onafhankelijkheidsdag Nauru
Land / gebied: Nauru
Soort: Nationale feestdag
Nauru Het onafhankelijk worden van 's werelds kleinste republiek wordt jaarlijks op 31 januari met een officiële feestdag gevierd.

De Republiek Nauru is een eilandstaat in Micronesië in de Stille Oceaan ten noordoosten van Papoea-Nieuw-Guinea. Met ca. tienduizend inwoners en een oppervlakte van 21 km² (ongeveer half zo groot als Schiermonnikoog) is Nauru de kleinste republiek ter wereld. Na Vaticaanstad en Monaco is de eilandstaat het op twee na kleinste land ter wereld.

Het eiland werd ongeveer drieduizend jaar geleden voor het eerst bewoond door Polynesische en Micronesische stammen. In 1798 zetten de eerste Europeanen voet aan land en in 1888 werd Nauru door het Duitse Keizerrijk geannexeerd. In die tijd woonden er twaalf stammen op het eiland, die nu nog altijd worden vertegenwoordigd door de twaalfpuntige ster in de vlag.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Nauru een mandaatgebied van de Volkenbond dat werd bestuurd door Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nauru bezet door Japanse troepen. Het eiland kreeg in 1966 zelfbestuur en werd op 31 januari 1968 onafhankelijk van Australië.

Een feestdag in Nauru.