Vietnam War Veterans Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Verenigde Staten De Amerikaanse veteranen uit de Vietnamoorlog worden jaarlijks geëerd op 29 maart. Datum vanwege het terugtrekken van de VS uit Vietnam op 29 maart 1973.

De oorlog in Vietnam was een oorlog tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noord-Vietnam. De Vietnamoorlog duurde van 1955 tot 1975.

Amerikaanse oorlogsveteranen uit die oorlog kampen met fysieke en psychische problemen. Geestelijk letsel wordt mede veroorzaakt doordat de teruggekeerde soldaten weliswaar als helden vertrokken, maar niet als helden werden binnengehaald. De publieke opinie was gedurende de oorlog 180 graden gedraaid. Het verliezen van de oorlog in Vietnam (en vooral de manier waarop) gaf de Amerikanen het gevoel dat hun macht tanende was. Elke strijd die Amerika na Vietnam aanging werd ook vergeleken met die oorlog.

De 'National Vietnam War Veterans Day' werd in 2017 ingesteld door president Donald Trump.

Een feestdag in de Verenigde Staten (USA).