Wereldpoëziedag
jaarlijks op 21 maart

Wereldpoëziedag

Datum: dinsdag 21 maart 2017
Land / gebied: UNESCO
WereldpoëziedagJaarlijks op 21 maart is het Wereldpoëziedag (World Poetry Day). Een dag ingesteld in 1999 door de UNESCO met als doelstelling het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen en de taalkundige verscheidenheid via poëtische expressie onder de aandacht te brengen.

Bovendien is deze dag bedoeld om:
  • poëzie te ondersteunen,
  • promoten om weer les te geven in poëzie,
  • het herstellen van een dialoog tussen poëzie en andere kunsten zoals theater, dans, muziek en schilderen,
  • het ondersteunen van kleine uitgeverijen,
  • een aantrekkelijk beeld creëren van poëzie in de media, zodat de kunst van poëzie niet langer wordt beschouwd als een verouderde vorm van kunst.

• Ook is er speciaal aandacht voor bedreigde talen door ze de mogelijkheid te beiden om te worden gehoord binnen hun gemeenschappen.

Poëzie draagt bij aan creatieve diversiteit, door opnieuw vraagtekens te zetten bij het gebruik van woorden en dingen, onze manier van perceptie en begrip van de wereld. Poëtische taal is mogelijk een ander facet van de dialoog tussen culturen. Diversiteit in een dialoog, een vrije stroom van ideeën door woorden, creativiteit en innovatie. Wereldpoëziedag is een uitnodiging om te denken over de macht van de taal en de volledige ontwikkeling van de creatieve vermogens van iedereen.

In Nederland en Vlaanderen is er elke laatste donderdag van januari een speciale Gedichtendag en in Rotterdam vindt jaarlijks het festival Poetry International plaats.