Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 3 juni 2017Datum: zaterdag 3 juni 2017
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch

Luilak is een niet-christelijk feest dat meestal wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Het is een feest waarbij langslapers en te laat komers worden bespot. Luilak wordt vooral door jongeren gevierd. Ze staan zeer vroeg op en proberen iedereen wakker te maken door aan te bellen en lawaai te maken.

Daardoor kan er zeer vroeg in de morgen opeens oorverdovende herrie op straat klinken. Groepen schreeuwende jongeren scheuren op fiets en brommer door de wijk, een lang touw achter hun voertuig aan slepend met potten, pannen, blikken en andere dingen die lawaai maken.


Datum: zaterdag 3 juni 2017
Land / gebied: Uganda

Jaarlijks op 3 juni een nationale feestdag: Uganda Martyrs' Day. Herdenking van de christelijke martelaren van Uganda.


Datum: zaterdag 3 juni 2017
Land / gebied: Nederland

Iedere eerste zaterdag van juni.


Datum: zaterdag 3 t/m maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Nederland (Geertruidenberg)

De Vestingstedendagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Elk jaar vindt dit plaats in een andere vestingstad. In 2017 vinden de Vestingstedendagen plaats tijdens het Pinksterweekend van 3 t/m 5 juni 2017 in Geertruidenberg.

Dit spectaculaire evenement in een historische setting trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Ridderspelen, kannonniers, schutterijen, ambachtslieden, troubadours, gildes en prachtige oude schepen geven de vestingstad een weekend lang een heel ander uiterlijk.


Datum: zaterdag 3 juni 2017
Land / gebied: Maleisië
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Jaarlijks wordt in Maleisië de verjaardag van de huidige koning gevierd op de eerste zaterdag van juni.

In Maleisië wordt om de vijf jaar een nieuwe koning gekozen als staatshoofd. Op dit moment (sinds 2016) is Muhammad V van Kelantan "Yang di-Pertuan Agong" (oftewel koning van Maleisië).


Datum: dinsdag 30 mei t/m zaterdag 3 juni 2017
Land / gebied: Nederland (Rotterdam)

Een jaarlijks internationaal poëziefestival in Rotterdam georganiseerd door Stichting Poetry International, een literaire organisatie die zich ten doel stelt aandacht te vragen voor goede poëzie uit binnen- en buitenland en de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en -liefhebbers te stimuleren.


Datum: zaterdag 27 mei t/m zondag 25 juni 2017
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus (Vasten)

1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

RamadanHet vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.3 juni is de 154ste dag van het jaar (de 155ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 211 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1974 Tooske Ragas
  • 1972 Marjon de Hond
  • 1964 Birgit Gantzert
  • 1963 Nazim Hikmet Ran
  • 1951 Deniece Williams