maandag 29 april 2024

Eibertjesdag
Land / gebied: Nederland (Nunspeet)
Soort: Markt
Nederland Eibertjesdag is een jaarlijks terugkerende braderie in Nunspeet op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Gedurende de hele dag is er tussen 10.00 en 18.00 uur een braderie met ruim 200 kramen. Tientallen folkloristische dansgroepen en klederdrachtgroepen uit heel Nederland laten op Eibertjesdag het verleden herleven.

Ook zijn er op het Marktplein demonstraties van oude ambachten. De volgende ambachten zullen o.a. aanwezig zijn: bezembinder, klompenmaker, sigarenmaker, glas in lood, geitenkaas, tinnen soldaatjes, beeldhouwer, spinster, volksschilder, mandenmaker en pottenbakker.

Ook een schaapherder en een schaapscheerder komen in actie, en er zijn tractoren van de Stichting Oldtimer Club Hulshorst te bewonderen.

De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij 'Eibertje'. Zij leefde omstreeks 1850 in Vierhouten. Zij liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. De wandeling kan nog steeds worden gemaakt via het zgn. 'Eibertjespad' door de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet.

Een markt in Nederland.