vrijdag 25 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.


Verjaardag Boeddha Amitabha

Datum: donderdag 31 december 2020
Land / gebied: China (Boeddhisten)
Religie: Boeddhisme (Mahayana)
ChinaBoeddhisme Verjaardag Boeddha AmitabhaVerjaardag O-me-t'o-fo. Verjaardag van de zeer populaire boeddha Amitabha op de 17e dag van de 11e Chinese maanmaand. Amitabha (of Amida) is de hoofd-Boeddha (de boeddha van het oneindige licht) van het amida-boeddhisme dat ontstond in China, Vietnam, Korea en Japan. Dit is een van de grootste stromingen in het boeddhisme.

Amitabha staat aan het hoofd van het Reine Land of het Westerse Paradijs voorbij de bergen van West-China. Zijn navolgers bidden dat hij hun in zijn reddingsschip over 'de zee van verdriet' naar het paradijs mag leiden.

Amitabha is een boeddha die erg begaan is met de mens. Wie hem bij problemen aanroept, zal geholpen worden. Op zijn verjaardag doen mensen boete en tonen berouw voor hun zonden.

Het Amitabha-boeddhisme, ook wel amida-boeddhisme of amidisme, is een hoofdvertakking van het mahayana-boeddhisme dat een van de grootste stromingen van het boeddhisme in Oost-Azië is.

De Boeddha Amitabha is de heerser van het Westerse Paradijs en de belangrijkste godheid van de school van het 'Zuivere Land' (Qingtu).

Hij is de geestelijke vader van de Bodhisattva Avalokiteshvara (Chinees Guanyin). Voor de aanhangers van de 'Zuivere Land' sekte is het vaak achterelkaar prevelen van een mantra met de naam van Amitabha en/of het aanschouwen van zijn beeldtenis voldoende om in het volgende leven het Westerse Paradijs te bereiken.

Volgens de Tibetaanse boeddhisten is de Panchen Lama de incarnatie van de Boeddha Amithaba.

Amitabha wordt meestal afgebeeld in lotuszit met de handen in de meditatiehouding.

Een feestdag in China.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten