Boomplantdag
Land / gebied: Brazilië
Soort: Ecologisch (Boomplantdag)
Brazilië In Brazilië wordt jaarlijks tijdens 'Boomplantdag' (Dia da Árvore) op 21 september stilgestaan bij het behoud van de waardevolle bossen van het land. De datum is vanwege het begin van het voorjaar op het zuidelijk halfrond.

Boomplantdag (21 september)

Er worden symbolisch bomen geplant, net zoals in Nederland tijdens Nationale Boomfeestdag. Op 21 maart wordt (ook in Brazilië) de Werelddag van de Bossen gehouden.

Elke streek van Brazilië heeft zijn eigen boom, die symbool staat voor de regio:
  • Noord: kastanjeboom
  • Noordwest: copernicia (waaierpalm)
  • Oost: gouden trompetboom (ipê amarelo)
  • Zuidoost: palissanderboom
  • Zuid: araucaria (parana pine)

• Zestig procent van het Amazoneregenwoud ligt in Brazilië. Meer dan één vijfde van het Amazoneregenwoud is reeds ontbost. Ook wordt er een groot deel bedreigd vanwege illegale houtkap en bosbranden. Veel ondernemingen die zich in het Amazoneregenwoud vestigen, zoals de olie-industrie en plantages, zorgen daarnaast ook nog voor vervuiling (o.a. olielekkages, meststoffen, pesticiden en afval).

Een boomplantdag in Brazilië.