Dag van de Vlag (Bonaire)
Land / gebied: Nederland, Bonaire
Bonaire Dia di Himno i Bandera. Jaarlijks op 6 september is dit is een officiële vrije dag op Bonaire. Op deze dag werd in 1499 het eiland ontdekt. Deze dag wordt ook wel 'Bonairedag' (Dia di Boneiru) genoemd.

Ook in Nederland wordt de dag gevierd in plaatselijke bijeenkomsten van Antillianen.

De vlag van Bonaire is in gebruik sinds 11 december 1981. De Amerikaanse vlaggendeskundige (vexilloloog) Whitney Smith heeft de richtlijnen aangegeven tijdens het ontwerp van de vlag.

De vlag van Bonaire bestaat uit twee driehoeken gescheiden door een diagonale witte strook. De grotere driehoek is blauw, het bevindt zich in de rechter benedenhoek. De kleinere gele driehoek bevindt zich in de linkerbovenhoek. Het blauw vertegenwoordigt de zee en het geel de zon.

Dag van de Vlag (Bonaire)Binnen de witte strook is er een zwart kompas met een rode, puntige ster. Het kompas is een symbool van de bevolking van Bonaire: het eiland is bewoond door mensen die uit de vier windstreken van de wereld zijn gekomen. De zes punten van de ster verwijzen naar de oorspronkelijke zes dorpen die op het eiland zijn opgericht (Playa, Nikiboko, Tera Korá, Antriol, Nort Saliña en Rincon).

De kleuren rood, wit en blauw zitten ook in de Nederlandse vlag en weerspiegelen de loyaliteit van het eiland aan het Koninkrijk der Nederlanden.

Een feestdag in Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Nederland.