woensdag 29 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Grondwet
Datum:
jaarlijks op 1 mei

Dag van de Grondwet

Datum: zondag 1 mei 2022
Land / gebied: Marshalleilanden
Soort: Nationale feestdag
Marshalleilanden Op 1 mei 1979 werden de Marshalleilanden een autonome staat en onafhankelijk van de Verenigde Staten. National Day / Constitution Day.

De eilanden danken hun naam aan John Marshall, een Britse kapitein, die ooit de eilandengroep bezocht. Twee van de belangrijkste eilanden zijn Jaluit en Majuro.

In 1947 kwamen de eilanden tezamen met de Marianen en de Caroline-eilanden als trustgebied van de Verenigde Naties toe aan de Verenigde Staten van Amerika. Na de oorlog werden de Marshalleilanden vooral bekend vanwege de proeven met waterstofbommen op het Bikini- en Enewetok-atol. Door de radioactiviteit hebben vele mensen van deze eilanden gezondheidsproblemen.

In 1973 trokken de Marshalleilanden zich terug uit het “Congres of Micronesia" in hun streven naar politieke onafhankelijkheid. Autonomie en grondwet dateren van 1 mei 1979, de soevereine status in “vrije associatie" met de Verenigde Staten van 21 oktober 1986. Sindsdien wordt alleen de defensiepolitiek bepaald door de Verenigde Staten, die er 3000 soldaten legerden. In 1991 trad de republiek als lid toe tot de Verenigde Naties.

Een feestdag in de Marshalleilanden.

Zie ook

Actueel

Komende feesten