Wereld Ergotherapie Dag
Land / gebied: Wereld
Sinds 2010 wordt op 27 oktober de 'Wereld Ergotherapie Dag' (World Occupational Therapy Day) georganiseerd door de WFOT (World Federation of Occupational Therapists).

Wereld Ergotherapie DagIn heel de wereld is dit de dag waarop ergotherapie centraal staat en ergotherapeuten hun vak promoten. Ergotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen die door ziekte of beperking een lichamelijke of psychische beperking hebben opgedaan.

De term ergotherapie is afkomstig van het Griekse ergon, dat 'handeling', 'werk' of 'daad' betekent. Vroeger was ergotherapie bekend als arbeidstherapie, maar deze term is verouderd.

Kenmerkend voor ergotherapie is de kijk op zowel de persoon, de omgeving, als de activiteit. Aan de hand van een kennismakingsgesprek bepalen ergotherapeut en cliënt samen de belangrijkste problemen bij dagelijkse activiteiten op verschillende gebieden, zoals:
  • zelfredzaamheid of algemene dagelijkse levensverrichtingen (bijv. wassen en aankleden)
  • productiviteit (bijv. werken en school)