dinsdag 22 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Plurinationale Staat
Datum:
jaarlijks op 22 januari

Dag van de Plurinationale Staat

Datum: vrijdag 22 januari 2021
Land / gebied: Bolivia
Soort: Nationale feestdag
Bolivia Sinds 2010 wordt in Bolivia op 22 januari de 'Dag van de Plurinationale Staat' (Día de la Fundación del Estado Plurinacional de Bolivia) gevierd.

Als erkenning voor de multi-etnische aard van het land, werd in 2009 een grondwetswijziging doorgevoerd waardoor Bolivia een "plurinationale staat" werd. Ingevoerd door Evo Morales, de eerste president van Bolivia die afkomstig was uit de inheemse bevolking. Zijn inhuldiging vond plaats op 22 januari 2006.

Een plurinationale staat wordt gevormd door politieke en bestuurlijke decentralisatie, waarbij het bestuurssysteem cultureel heterogeen is en de deelname van alle sociale sectoren en groepen mogelijk maakt. De elementen van een plurinationale staat zijn meervoudig, herverdelend, antibureaucratisch en een democratie die solidariteit verdedigt.

Een feestdag in Bolivia.

Zie ook

Actueel

Komende feesten