Dag van de Vlag
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Nationale feestdag
Azerbeidzjan Sinds 2009 wordt ieder jaar op 9 november de aanname van de Azerbeidzjaanse vlag in 1918 gevierd met de 'Dag van de Vlag' (Dövlət Bayrağı Günü).

Na het uiteenvallen van het Russische Rijk in 1917 werden Azerbeidzjan, Armenië en Georgië onderdeel van de Trans-Kaukasische Democratische Federatieve Republiek. Een jaar later werd Azerbeidzjan onafhankelijk en kreeg het land op 9 november 1918 een eigen vlag.

De vlag van Azerbeidzjan bestaat uit drie gelijke horizontale banden, een blauwe, een rode en een groene. In de rode baan staan een halve maan en een achtpuntige ster. De kleuren blauw, groen en rood worden vaak gezien als pan-Turkse kleuren. De blauwe band staat voor de Turken (waartoe ook de Azerbeidzjanen behoren) en de wijde Azerbeidzjaanse hemel. De rode band staat voor de vrijheid van het land en de eeuwigdurende ontwikkeling van de Azerbeidzjaanse cultuur. De groene band symboliseert het vruchtbare land en verwijst ook naar de profeten van de islam.

Dag van de Vlag
De halve maan is een symbool van de islam en is overgenomen uit de Turkse vlag. De achtpuntige ster verwijst naar het islamitische symbool van de 'Rub El Hizb' en staat voor de acht letters van het woord 'Azerbeidzjan' in het Arabisch en voor de acht takken van de Turkse bevolking: Azerbeidzjanen, Ottomanen, Turkmenen, Oguzen, Koemanen, Tataren, Oezbeken en Kazachen.

Een feestdag in Azerbeidzjan.