maandag 20 mei 2024

Wereld Feesten Almanak


Dag van de Vlag
Datum:
Land / gebied: Swaziland
Soort: Nationale feestdag
Swaziland Met een officiële feestdag in het Koninkrijk Swaziland wordt jaarlijks op 25 april de 'Dag van de Vlag' gevierd. Toen de koning op 25 april 1967 de eed aflegde werd de vlag voor het eerst gehesen. Een vrije dag op maandag, wanneer 25 april op een zondag valt.

Dag van de Vlag
De vlag van Swaziland is in gebruik sinds 6 oktober 1968, exact een maand nadat het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

Het meest in het oog springende gedeelte van de vlag is een schild met twee speren. Deze symboliseren de zelfstandigheid van het land, alsmede de potentie om te strijden tegen eventuele vijanden. De kleuren van het schild zijn zwart en wit en staan voor de vreedzame wijze waarop zwarte en blanke mensen in Swaziland samen leven.

Het rood in de vlag staat voor de veldslagen die de bevolking van Swaziland vroeger heeft gestreden en het geel voor de natuurlijke hulpbronnen van het land. Het blauw staat voor vrede en stabiliteit.

De vlag is gebaseerd op een vlag die opperhoofdman (en later koning) Sobhuza II in 1941 aan een legerkorps toekende. Deze vlag werd (na enkele kleine aanpassingen) de vlag van het sinds 6 september 1968 onafhankelijke Koninkrijk Swaziland.

Een feestdag in Swaziland.

Zie ook

Actueel

Komende feesten