Dydd Santes Dwynwen
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk (Wales)
Soort: Folkloristisch (Heiligendag)
Wales Saint Dwynwen's Day'Dydd Santes Dwynwen' (Welsh voor "Saint Dwynwen's Day") wordt beschouwd als het equivalent van Valentijnsdag in Wales en wordt elk jaar op 25 januari gevierd ter ere van Dwynwen, de Welshe beschermheilige van de liefde en de geliefden.

Deze dag wordt steeds populairder in Wales. Geliefden sturen elkaar kaartjes of geven elkaar liefdeslepels (Welsh Love Spoons) van hout of chocolade. Ook worden er feestjes georganiseerd en zijn er speciale concerten.

Santes DwynwenDwynwen van Llanddwyn was een prinses en heilige uit de vijfde eeuw. Volgens de overlevering was ze een dochter van de legendarische koning Brychan Brycheiniog. Ze werd verliefd op Maelon Dafodrill, maar haar vader verbood het huwelijk tussen beide geliefden.

Aan kleine kinderen wordt vervolgens verteld dat Dwynwen uit liefdesverdriet het bos invluchtte en haar in een droom een engel verscheen die haar de 'Heilige van de Liefde' (Saint of Love) maakte.

Echter, volgens de legende bad Dwynwen tot God om de verliefdheid te laten ophouden. Hij verhoorde haar en een engel gaf Dwynwen een drankje waarmee Maelon haar vergat en in een standbeeld van ijs veranderde. Dwynwen mocht ook drie wensen doen. Ze wenste dat Maelon weer zou ontdooien, dat God de dromen van echte geliefden waar zou maken en dat ze nooit zou trouwen. Alle drie haar wensen werden vervuld, en als dank wijdde Dwynwen zich de rest van haar leven aan God en werd ze een geestelijke.

25 januari is de naamdag van de heilige Dwynwen van Llanddwyn. Ze wordt (net als Sint Valentijn) door de katholieke kerk officieel niet meer als heilige beschouwd. Op het eiland Llanddwyn (betekenis: "Kerk van Sint-Dwyn") was een kerk aan haar gewijd, waarvan de restanten nog bezocht kunnen worden.

Dydd Santes Dwynwen
Llanddwyn is een klein getijdeneiland voor de zuidkust van Anglesey, een eiland aan de noordwestkust van Wales. De dichtstbijzijnde stad is Newborough (Niwbwrch).

Een feestdag in het Verenigd Koninkrijk (UK).