Dag van de Marrons
Land / gebied: Suriname
Soort: Nationale feestdag
Suriname De 'Dag van de Marrons' is een belangrijke herdenkingsdag voor de Marrons uit Suriname en Frans-Guyana. Vanaf 1974 herdenken en vieren deze Marrons jaarlijks op 10 oktober de succesvolle strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid.

Marrons (ook wel 'Businengre') zijn gevluchte West-Afrikaanse slaven die in stamverband in de oerwouden van Zuid-Amerika zijn gaan leven.

Op 10 oktober 1760 sloten vrijgevochten slaven in Suriname met de toenmalige Nederlandse overheid een verdrag (Vredesverdrag van 1760). Het verdrag hield in dat de Ndyuka - een in het oerwoud gevormde stam van Surinaamse Marrons - vrijheid en territoriale autonomie verwierven.

Vanaf 1974 vieren de Marrons in Suriname jaarlijks op 10 oktober de 'Dag van de Marrons'. In Nederland wordt de 'Dag van de Marrons' door verschillende organisaties in verschillende steden georganiseerd. Ook in Frans-Guyana wordt (vanaf 2003) jaarlijks deze dag gevierd.

Sinds 2010 is dit een (officiële) nationale feestdag in Suriname.

Een feestdag in Frans Guyana, Nederland, Suriname.