maandag 21 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Marrons
Datum:
jaarlijks op 10 oktober

Dag van de Marrons

Datum: zaterdag 10 oktober 2020
Land / gebied: Suriname
Soort: Nationale feestdag
Suriname De 'Dag van de Marrons' is een belangrijke herdenkingsdag voor de Marrons uit Suriname en Frans-Guyana. Vanaf 1974 herdenken en vieren deze Marrons jaarlijks op 10 oktober de succesvolle strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid.

Marrons (ook wel 'Businengre') zijn gevluchte West-Afrikaanse slaven die in stamverband in de oerwouden van Zuid-Amerika zijn gaan leven.

Op 10 oktober 1760 sloten vrijgevochten slaven in Suriname met de toenmalige Nederlandse overheid een verdrag (Vredesverdrag van 1760). Het verdrag hield in dat de Ndyuka - een in het oerwoud gevormde stam van Surinaamse Marrons - vrijheid en territoriale autonomie verwierven.

Vanaf 1974 vieren de Marrons in Suriname jaarlijks op 10 oktober de 'Dag van de Marrons'. In Nederland wordt de 'Dag van de Marrons' door verschillende organisaties in verschillende steden georganiseerd. Ook in Frans-Guyana wordt (vanaf 2003) jaarlijks deze dag gevierd.

Sinds 2010 is dit een (officiële) nationale feestdag in Suriname.

Een feestdag in Frans Guyana, Nederland, Suriname.

Zie ook

Actueel

Komende feesten