donderdag 9 december 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Geboortedag Fatima
Datum:
24 januari 2022
13 januari 2023

Geboortedag Fatima

Datum: maandag 24 januari 2022
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)
Islam Geboortedag Fatima begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op zondagavond 23 januari 2022.

Jaarlijks op 20 Jumada 'l-Akhira (de zesde maand van de islamitische kalender). Fatima dochter van Mohammed werd geboren op 20-06-05 van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 27-07-604 van de westerse jaartelling.

Moederdag (ook wel: Vrouwendag) in Iran en andere moslimlanden.

Fatima Zahra was de enige dochter van de profeet Mohammed, van zijn eerste vrouw Khadidja. Zij trouwde met de neef van haar vader Ali ibn Abu Talib, beter bekend als kalief Ali. Zij is moeder van de imams Hassan en Hoessein, de opvolgers van Ali. Zij is het enige kind van de profeet Mohammed dat een volwassen leeftijd heeft bereikt en heeft daardoor als enige voor directe nakomelingen van de profeet gezorgd.

De sjiieten, en dan met name de twaalvers binnen deze religie, vereren Fatima in het bijzonder. Zij wordt samen met Mohammed en de twaalf imams tot de veertien onfeilbaren gerekend. Door moslims wordt zij gezien als een voorbeeldvrouw: zij heeft haar vader, de profeet Mohammed en haar man Ali in alle moeilijke periodes bijgestaan.

Zij is een paar maanden na haar vader overleden en begraven in Jannatul Baqi in de stad Medina.

Zie ook

Actueel

Komende feesten