Wereld Feesten Almanak


Grootouderdag
Datum:
9 september 2018
8 september 2019


Grootouderdag

Datum: zondag 9 september 2018
Jaarlijks op de tweede zondag van september is het 'Grootouderdag' / 'Dag van de Grootouders'.

Canada
In Canada wordt - in navolging van de Verenigde Staten - op de tweede zondag van september 'National Grandparents Day' gevierd. Deze dag erkent de belangrijke rol die opa's en oma's hebben in de familie en bij het opvoeden van kinderen in gezinnen waarbij beide ouders moeten werken. Officieel erkend in 1995.

Estland
Vanavanemate päev. In Estland bestaat deze dag sinds 2010 en werd door de overheid in het leven geroepen om de relatie tussen de verschillende generaties in de familie te versterken.

Filipijnen
In de Filipijnen spelen grootouders een belangrijke rol in het familieleven. Ze voeden kinderen op en zijn vaak babysitters. De moderne samenleving kan niet functioneren zonder opa's en oma's. Vaak wordt 'Grootouderdag' in de Filipijnen gevierd als familiedag, maar er zijn ook speciale activiteiten voor ouderen.

Sinds 1978 wordt op de zondag na Labor Day in de USA (meestal) gelijktijdig de National Grandparents Day gehouden. De 'Dag van de Grootouders' in andere landen is vaak door die Amerikaanse dag geïnspireerd. De datum in Canada, Estland en de Filipijnen verschilt alleen als Labor Day op maandag 1 september valt.

Een feestdag in Canada, Estland, Filipijnen.

Actueel