donderdag 1 oktober 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Grootouders
Datum:
13 september 2020
12 september 2021

Dag van de Grootouders

Datum: zondag 13 september 2020
Grootouderdag. Op zondag 13 september is het 'Opa- en Omadag'. Jaarlijks op de tweede zondag van september wordt in o.a. Canada, Estland en de Filipijnen de 'Dag van de Grootouders' gevierd, oftewel het is vandaag 'Opa- en Omadag'.

Canada
In Canada wordt - in navolging van de Verenigde Staten - op de tweede zondag van september 'National Grandparents Day' gevierd. Deze dag erkent de belangrijke rol die opa's en oma's hebben in de familie en bij het opvoeden van kinderen in gezinnen waarbij beide ouders moeten werken. Officieel erkend in 1995.

Estland
Vanavanemate päev. In Estland bestaat deze dag sinds 2010 en werd door de overheid in het leven geroepen om de relatie tussen de verschillende generaties in de familie te versterken.

Filipijnen
In de Filipijnen spelen grootouders een belangrijke rol in het familieleven. Ze voeden kinderen op en zijn vaak babysitters. De moderne samenleving kan niet functioneren zonder opa's en oma's. Vaak wordt 'Grootouderdag' in de Filipijnen gevierd als familiedag, maar er zijn ook speciale activiteiten voor ouderen.

Verenigde Staten
Sinds 1978 wordt op de zondag na Labor Day in de USA (meestal) gelijktijdig de National Grandparents Day gehouden. De 'Dag van de Grootouders' in andere landen is vaak door die Amerikaanse dag geïnspireerd. De datum in Canada, Estland en de Filipijnen verschilt alleen als Labor Day op maandag 1 september valt.

Nederland
Nederland kent sinds 2004 een Nationale Opa- en Omadag, die jaarlijks op 4 juni plaatsvindt.

Een feestdag in Canada, Estland, Filipijnen.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten