National Grandparents Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Verenigde Staten Op de zondag na Labor Day worden sinds 1978 in de Verenigde Staten van Amerika opa's en oma's extra verwend tijdens 'National Grandparents Day' (Nationale Dag van de Grootouders). Meestal de tweede zondag in september.

Marian McQuade uit Oak Hill (West Virginia) wordt beschouwd als de grondlegster van deze themadag, waarmee ze aandacht wilde vragen voor de bijdrage die ouderen door de eeuwen heen aan de samenleving hebben geleverd (en nog steeds leveren). In 1973 werd in West Virginia 27 mei omgedoopt tot 'Grandparents Day' en werden andere staten aangespoord ook een speciale dag voor opa's en oma's te organiseren. In 1978 werd door president Jimmy Carter de eerste zondag na Labor Day officieel uitgeroepen tot 'National Grandparents Day'.

Sinds 2004 is er een speciaal lied voor deze dag: 'A Song for Grandma and Grandpa' van Johnny Prill. Op scholen, in kerken en tijdens andere bijeenkomsten wordt dit lied vaak uitgevoerd. De officiële bloem van 'National Grandparents Day' is het vergeet-mij-nietje. Deze bloeit niet in september, dus grootouders krijgen vaak andere bloemen cadeau op deze dag.

Veel landen in de wereld hebben een speciale dag voor grootouders. In Canada, Estland en de Filipijnen wordt op de tweede zondag van september ook Grootouderdag gevierd. Dit is meestal op dezelfde datum als in de Verenigde Staten, maar als Labor Day op maandag 1 september valt, is het een week later.

Nederland kent sinds 2004 een Nationale Opa- en Omadag, die jaarlijks op 4 juni plaatsvindt.

Een feestdag in de Verenigde Staten (USA).