Hindi Diwas (Hindi Dag)
Land / gebied: India
India In 1949 werd op 14 september tijdens een wetgevende vergadering in het Parlement van India het Hindi uitgeroepen tot de officiële taal van het land. Dit historische moment wordt jaarlijks in India gevierd met 'Hindi Diwas' (Dag van het Hindi).

Hindi is een zeer expressieve taal, die is ontstaan uit het Sanskriet en het Perzo-Arabisch. Het is een van de meest gesproken talen ter wereld. Hindi wordt naar schatting door 800 miljoen mensen gesproken, als moedertaal of als tweede taal. 40% van de Indiase bevolking heeft het Hindi als moedertaal. Daarnaast is het voor heel wat Indiërs een tweede taal. Aangezien er een groot aantal Indiërs geëmigreerd is, wordt het Hindi in vele andere landen van de wereld buiten India gesproken. Ook in Pakistan en Nepal spreken delen van de bevolking Hindi.

Hindi (Devanagari)
Het schrift dat gebruikt wordt om Hindi te schrijven heet Devanagari, een schriftsysteem waarbij de medeklinkers de basistekens zijn die worden aangepast naargelang de klinker die erop volgt. Kenmerkend voor het Devanagari is de doorlopende lijn die de bovenkant van de letters verbindt. Het wordt geschreven van links naar rechts en kan vrij gemakkelijk geleerd worden.

Geïnspireerd door de viering in India, namen veel landen buiten India, waar er ook Hindi wordt gesproken, de traditie over. Vooral mensen die het Hindi een warm hart toedragen, vinden het belangrijk dat er jaarlijks omstreeks deze dag ook in hun land een 'Hindi Diwas' wordt gehouden.

Een feestdag in India.