Onafhankelijkheidsdag Indonesië
Land / gebied: Indonesië
Soort: Nationale feestdag
Indonesië De dag van het uitroepen van de onafhankelijkheid (Hari Proklamasi Kemerdekaan Republik Indonesia) is jaarlijks op 17 augustus een nationale feestdag in Indonesië.

Op 17 augustus 1945 riep Indonesië de onafhankelijkheid uit, die echter pas op 27 december 1949 door Nederland werd erkend. De 'Republik Indonesia' wordt geproclameerd op 17 augustus 1945. Eerste president is Soekarno. Nederland erkent deze datum van onafhankelijkheid pas in 2005.

Onafhankelijkheidsdag
"Better to the hell than to be colonized again," wordt op 17 augustus 1945 in Jakarta op een tram gekalkt. Het is de dag van de Proklamasi, de dag waarop Soekarno voor zijn huis in Jakarta de rood-witte vlag plant en de zelfstandige republiek Indonesië uitroept. Twee dagen na de capitulatie van Japan is de situatie chaotisch en de Nederlandse regering denkt er niet over om de republiek te erkennen. De Indonesiërs moeten op de officiële soevereiniteitsoverdracht nog twee oorlogen en meer dan vier jaar wachten, tot 29 december 1949.

Nederland erkent 17 augustus 1945 als datum van onafhankelijkheid pas in 2005.

Een feestdag in Indonesië.