Uitroepen van de Onafhankelijkheid
Land / gebied: Marokko
Soort: Nationale feestdag
Marokko Takdim watikat al-istiqlal. Verjaardag van het Onafhankelijkheidsmanifest. In Marokko publiceerde de 'Parti de l'Istiqlal' (Partij voor de Onafhankelijkheid) op 11 januari 1944 een manifest waarin het pleitte voor volledige onafhankelijkheid.

11 januari is een nationale feestdag in Marokko. Het land herdenkt de verjaardag van de presentatie van het Onafhankelijkheidsmanifest aan de Franse autoriteiten. Het manifest waarin de onafhankelijkheid van Marokko werd geëist, werd door 67 bekende Marokkanen ondertekend. Een historisch belangrijk moment voor Marokko.

Ahmed Balafrej schreef het manifest aan de sultan, het Marokkaanse volk, de Fransen en aan de geallieerden, waarin hij onafhankelijkheid voor Marokko eiste.

Werkelijk onafhankelijk werd Marokko op 18 november 1956. Dat wordt jaarlijks gevierd met de Onafhankelijkheidsdag (Eid Al Istiqulal).

Een feestdag in Marokko, Westelijke Sahara.