Onafhankelijkheidsdag Marokko
Land / gebied: Marokko
Soort: Nationale feestdag
Marokko Op 18 november wordt in Marokko de onafhankelijkheid met een nationale feestdag (vrije dag) gevierd tijdens 'Eid Al Istiqulal' (Onafhankelijkheidsdag / Fete de l'Independence). Ter gelegenheid van het uitroepen van onafhankelijkheid van Spanje en Frankrijk in 1956. Een van de belangrijkste feestdagen in Marokko. Er vindt o.a. een receptie bij het paleis van de koning plaats.

Onafhankelijkheidsdag
Begin twintigste eeuw werd het grondgebied van Marokko verdeeld tussen Frankrijk en Spanje door het Verdrag van Fez (1912). Het conflict tussen deze twee landen over het bestuur van Marokko begonnen al in 1830. Marokko had een belangrijke strategische positie, die Frankrijk nodig had. Het conflict werden beëindigd door ondertekening van het Verdrag van Fez. Er kwam het Franse protectoraat over Marokko (Frans-Marokko) en het Spaanse protectoraat over Marokko (Spaans-Marokko).

Frankrijk verleende onafhankelijkheid aan zijn protectoraat op 2 maart 1956. Onafhankelijkheid van het Spaanse protectoraat werd afzonderlijk onderhandeld en Spanje kende het toe op 7 april 1956. Hoewel Marokko al in het voorjaar van 1956 een onafhankelijk land werd, wordt de dag van de onafhankelijkheid op 18 november gevierd. Deze datum werd gekozen vanwege de terugkeer van sultan Mohammed V uit ballingschap in november 1955. Na zijn terugkeer begon hij de onderhandelingen met Frankrijk en Spanje over onafhankelijkheid.

Eid Al Istiqulal. Jaarlijks op 18 november. De 'Nationale Dag' van Marokko. Op 11 januari wordt de Verjaardag van het Onafhankelijkheidsmanifest uit 1944 gevierd.

Een feestdag in Marokko.