maandag 30 maart 2020

Oprichting Koreaanse Arbeiderspartij

Datum: zaterdag 10 oktober 2020
Land / gebied: Noord-Korea
Noord-Korea Nationale feestdag. Volgens de communistische partij werd de KWP (Korean Worker's Party) op 10 oktober 1945 door Kim Il-sung opgericht.

Dit is feitelijk echter onjuist. Het gebeurde niet op 10 oktober en Kim Il-sung was niet de eerste leider (dat was Kim Yong-bom).

Op 13 oktober 1945 werd door het Sovjet-leger het Noord-Koreaans Bureau van de Communistische Partij opgericht. Vanaf 1958 hebben historici de geschiedenis vervalst door 10 oktober uit te kiezen als dag van oprichting. Waarom is onduidelijk, maar de 10-de oktober is wel een van Noord-Korea's officiële vrije dagen.

Zie het artikel (in het Engels) van The Korea Times (The Truth Behind Foundation Day).

Een feestdag in Noord-Korea.