Orangemen's Day
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland)
Verenigd Koninkrijk Oranjemarsen in Noord-Ierland / Orangemen's Day (The Twelfth). De Oranjeordes herdenken de Battle of the Boyne van 12 juli 1690: de overwinning van King Billy, de protestantse koning Willem III van Oranje, op zijn schoonvader, de katholieke koning James II. Ieder jaar worden in Noord-Ierland Oranjemarsen gehouden om de overwinning te vieren.

Op deze nationale feestdag (bank holiday) zijn publieke instellingen en de meeste bedrijven in Noord-Ierland gesloten.

Orangemen's Day
The Twelfth oftewel de herdenking van 12 juli, is het jaarlijkse hoogtepunt in het zogenaamde 'marsseizoen'. De traditie van deze optochten gaat terug tot 1796. Voor de protestanten in het algemeen en voor de orde in het bijzonder, is het recht om te mogen paraderen iets zeer fundamenteels. Enerzijds lijken de marsen vooral een provocatie, hetgeen op sommige plaatsen versterkt wordt door het meelopen van groepen die een duidelijke band hebben met protestantse paramilitaire organisaties, aan de andere kant is het een herdenking van de vrijheid die werd ingevoerd door de Glorious Revolution.

De meeste marsen verlopen zonder incidenten, ook op het grondgebied van de huidige republiek. Een aantal parades zijn echter in de loop der jaren zeer berucht geworden. De bekendste daarvan is wellicht de parade in Portadown. De route van die parade loopt door een katholieke buurt, die een uitgesproken republikeins karakter heeft. Dit leidde ieder jaar tot ernstige ongeregeldheden. Om dit soort incidenten te voorkomen is er een 'Parades Commission' ingesteld die het recht heeft bepaalde routes aan te wijzen of te verbieden.

Een feestdag in het Verenigd Koninkrijk (UK).