Orthodox Pinksteren
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)
Christendom Binnen het Orthodox christendom is Pinksteren het feest van de Triniteit. Het is een van de grote feesten waarin de theophanie, de Godsverschijning, wordt gevierd en het behoort bij de twaalf hoofdfeesten van de orthodoxe kerk, de Dodekaorton. Al deze feesten zijn gegroepeerd rond het grote feest der feesten, namelijk Pasen.

Het feest van Pinksteren is altijd in de rij van de grote feesten opgenomen geweest, hoewel de definitie van de twaalf feesten in verschillende kerken uiteenloopt.

Met Pinksteren wordt de komst van de Heilige Geest herdacht. Zoals Jezus met Hemelvaart beloofde, ontvingen zijn leerlingen op de vijftigste dag na Pasen Gods Geest. Deze Geest kwam in de vorm van vurige vlammen, die zich verspreidden en op elke discipel bleven rusten.

Pinksteren wordt beschouwd als de verjaardag van de Kerk, omdat Orthodoxe christenen geloven dat Gods Geest steeds onder de mensen is blijven wonen.

Vanaf Pinksteren wordt er weer geknield bij gebeden thuis en in de kerk, behalve op zondag. Elke zondag is gewijd aan de opstanding van Jezus uit de doden, en daarom wordt er op die dag alleen staand gebeden (in de Orthodoxe Kerk wordt hoofdzakelijk staande gebeden).

In het Westen is Pinksteren het feest van de Heilige Geest.

De orthodox katholieke kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaats vinden dan volgens de westerse (gregoriaanse) kalender.

Een feestdag in Armenië, Cyprus, Europese Unie, Griekenland, Oekraïne, Roemenië, Rusland.