Pchum Ben
Land / gebied: Cambodja
Soort: Voorouderverering
Religie: Boeddhisme
CambodjaBoeddhisme Ook: Bonn Phchum Ben. Dag van de voorouders. Een vijftien dagen durend Cambodjaans boeddhistisch festival dat op de eerste dag van de tiende maand van de Khmer-kalender begint (september / oktober) en eindigt met de nieuwe maan. De laatste (drie) dagen zijn officiële vrije dagen in Cambodja.

Pchum Ben
Cambodjanen brengen eer aan hun voorouders (tot wel zeven generaties terug) en boeddhistische monniken reciteren non-stop soetra's in het Pali (suttas). In deze periode zijn de poorten van de hel geopend en zijn de geesten van de overledenen (preta's = hongerige geesten) extra actief. Er wordt vooral voedsel geofferd om de geesten gerust te stellen en te helpen. De offergaven zijn ook gunstig voor overledenen die niet in de hel verblijven.

Er zijn twee manieren om voedselgaven te brengen. In tempels geven mensen boeddhistische monniken eten, waardoor de doden indirect worden geholpen. In het binnenland van Cambodja is het gebruikelijk om rijstballetjes in de lucht te gooien of rijst over een leeg veld te strooien, waarmee de "preta's" direct met voedsel worden gevoed.

De meeste Cambodjanen dragen witte kleding tijdens het bezoeken van een tempel tijdens 'Pchum Ben'.

Dit is een uniek festival in Cambodja, alhoewel in andere culturen en landen ook rond deze periode voorouders worden vereerd. Vergelijk met o.a. Pitra Paksj van de hindoes en Chung Yuan (Hellefeest) in China.

Dit markeert het einde van de regentijdretraite (volle maan van de maanmaand Asvina), die begon met Asalha Puja.

Een feestdag in Cambodja.