Chung Yuan (Hellefeest)
Land / gebied: China
Soort: Traditioneel (Voorouderverering)
China Het 'Festival van de Hongerige Geesten' valt jaarlijks op de 15e dag van de 7e maand van de Chinese kalender (augustus / september). Gedurende de zevende maan staat Yuen Lan (Chung Yuan), de beheerder van de wereld der overledenen, toe dat de geesten van voorouders de aarde bezoeken. Op de vijftiende dag mogen ook de ongelukkige geesten rondzwerven. Dat zijn de geesten die wees zijn, die ver van huis zijn overleden, verdronken zijn, of die geen nageslacht hebben zodat er niemand is die ze als voorouder vereert.

Ter gelegenheid hiervan wordt in de huizen wierook gebrand, wordt er gebeden en worden bundels papieren namaakgeld verbrand. Voor de zwervende geesten worden vuren langs de weg aangestoken. Daar kunnen ze zich aan warmen. Ook wordt er op straat voedsel en fruit aan hen geofferd en worden opera's opgevoerd. Zo hebben de geesten een vrolijke avond, voordat ze weer voor een heel jaar verdwijnen.

Chung Yuan (Hellefeest)Het Chung Yuan feest (Yue Laan in Hongkong) vindt plaats op de 15e dag (volle maan) van de zevende Chinese astrologische maand. Offergaven worden in tempels geplaats en er klinken gezangen voor de doden door Taoïstische en Boeddhistische priesters.

De hele zevende maand staat in het teken van de geesten van de overledenen, omdat dan de poorten van de hel open staan en ze vrij op aarde kunnen rondlopen. Soms wordt het 'Hellefeest' ook wel 'Festival van de Hongerige Geesten' genoemd.

Een feestdag in China.