Pitra Paksj
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Voorouderverering
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Ook: Pitra Paksh of Pitru Paksha. De donkere (Krisjna Paksja) helft van de maand Asvina. Duurt meestal 16 dagen en begint met de volle maan van de maand Bhadrapada en eindigt met de nieuwe maan van Asvina (september / oktober). Het is de tijd voor de herdenking van de overleden ouders en familieleden (pitries).

Er worden diensten en ceremonies gehouden, waarbij de dodenoffers centraal staan. Hindoes eren hun voorouders d.m.v. 'shraddha' (offergaven, meestal in de vorm van voedsel).

Hindoes hebben verplichtingen ten opzichte van de ouders en voorouders, de Pitri-rina. De schuld aan de ouders lost men af door hen in hun oude dag te voorzien en hen te eren tijdens erediensten, poedja's. Een restschuld lost men af met Pitri Poedja. De voorouders krijgen voedsel en bloemen als offergaven en er worden mantra's opgezegd. De voorouders zullen dan in het komende jaar instaan voor het welzijn van hun nakomelingen.

De offerplechtigheden worden 'shraddha' genoemd, wat zoveel wil zeggen als 'eerbied'. De religieuze voorschriften luiden dat de oudste zoon de offerplicht uitvoert. Daarom is het belangrijk voor hindoes om een zoon te hebben. De zoon wordt vaak door een pandit bijgestaan.

Een feestdag in India.