Dag van de Republiek
Land / gebied: India
Soort: Nationale feestdag
India 'Republic Day' is de nationale dag van India. Viering van het feit dat op 26 januari 1950 de Indiase Grondwet in werking is getreden en dat India een federale republiek werd.

De viering van 'Republic Day' (Dag van de Republiek) op 26 januari gaat gepaard met grote parades. In New Delhi wordt de parade, die door alle afdelingen van de strijdkrachten wordt gehouden, gevolgd door grote groepen dansers uit alle delen van India.

De presidentiële garde tijdens de 'Republic Day Parade' in New Delhi.

De overheid verleent onderscheidingen aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de wetenschap, kunst en sociaal werk en er is een speciale 'Bravery Award' voor kinderen. Deze gebeurtenis - die behalve in New Delhi in alle hoofdsteden van de afzonderlijke deelstaten plaatsvindt - wordt door de televisie uitgezonden. Twee dagen later worden de festiviteiten afgesloten met een 'Beating Retreat' - een indrukwekkende vertoning met muziek, waarbij alle militaire muziekkorpsen zich presenteren.

Een feestdag in India.