Sint Urbanus
Soort: Heiligendag
Christendom In zijn tijd waren er geen heftige vervolgingen. Veel martelverhalen over paus Urbanus zijn dan ook schromelijk overdreven en passen in de legendevorming. Dan is er nog een andere legende: Urbanus zou geschreven hebben dat kelken en dergelijke van zilver moesten zijn. En uit de kelk komt de miswijn. Die wordt verbouwd door wijnboeren en zo werd Urbanus beschermheer van de wijnbouw. Helemaal omdat omstreeks 25 mei ook de wijnstok gaat bloeien. Urbanus was paus van 222 tot 230.

Op het feest van de H. Martelaar Urbanus bloeit in de tuinen de 'Urbanusroos' (een sierplant die behoort tot de pioenen).

Patroon van de wijnboeren, kuipers en van de landbouw in het algemeen. Sint Urbanus is de patroon van Belfeld.

Weerspreuken
"St. Urbanis in de zon, wijn in de ton."