maandag 29 april 2024

Dag van de Republiek
Land / gebied: Brazilië
Soort: Nationale feestdag
Brazilië Ieder jaar is 15 november een officiële feestdag (vrije dag) in Brazilië. Dan is het de 'Dag van de Republiek' (Dia da Proclamação da República) ter herinnering aan het uitroepen van de republiek op 15 november 1889 in de toenmalige hoofdstad Rio de Janeiro.

Officieel werd Brazilië onafhankelijk van Portugal op 29 augustus 1825 toen de Portugese prins Peter I (Dom Pedro I) de onafhankelijkheid uitriep en zichzelf tot keizer verklaarde. In 1831 moest zijn zoon, Peter II (Dom Pedro II) zijn vader als zesjarig jongetje opvolgen als keizer. Hij deed in 1889 afstand van de troon toen het leger in opstand kwam tegen de Braziliaanse monarchie.

De officieren die de staatsgreep pleegden riepen op 15 november 1889 de Federale Republiek van Brazilië uit en Deodoro da Fonseca (5 augustus 1827 - 23 augustus 1892) werd de eerste president van het land.

Een feestdag in Brazilië.