zaterdag 20 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Wereld MS Dag
Datum:
Land / gebied: Wereld
Soort: Bewustwordingsdag
Wereld Multiple Sclerose Dag. Ieder jaar wordt op 30 mei de 'Wereld MS Dag' (World MS Day) gehouden. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de auto-immuunziekte die de zenuwen in de hersenen, ogen en het ruggenmerg aantast. Nederland telt meer dan zeventien duizend mensen met multiple sclerose.

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De naam "multiple sclerose" verwijst naar de verhardingen in het aangetaste weefsel: multiple betekent 'meerdere' en sclerose 'verharding'. De ziekte kan zeer uiteenlopende klachten veroorzaken en elke patiënt heeft weer een ander ziektebeeld. Multiple sclerose is chronisch en er is (nog) geen genezing mogelijk. De precieze oorzaak van de ziekte is niet bekend. In het laatste stadium is de patiënt afhankelijk van een rolstoel.

Het doel van 'Wereld MS Dag' is drieledig:
 • Het vragen van aandacht voor MS, voor de nationale MS-organisaties en voor de wereldwijde MS-beweging
 • Het verenigen en mobiliseren van de wereldwijde MS-beweging
 • Het werven van fondsen waarmee de wereldwijde MS-beweging kan worden gesteund

 • 'Wereld MS Dag' is een initiatief van de overkoepelende internationale MS-organisatie MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) en door de lidorganisaties die bij de MSIF zijn aangesloten.

  In Nederland en België wordt vaak op de laatste woensdag van mei de 'Wereld MS Dag' georganiseerd. MS Vereniging Nederland en Stichting MS Research besteden aandacht aan deze dag. In België gebeurt dat door MS-Liga Vlaanderen.

  Meer informatie (externe link)

  Zie ook

  Actueel

  Komende feesten