World Cleanup Day
Soort: Ecologisch
'World Cleanup Day' is een jaarlijkse wereldwijde burgeractie om het probleem van het zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van opruimacties.

'World Cleanup Day' wordt ondersteund door plaatselijke verenigingen, zoals de Junior Chamber International (JCI) in België of de Plastic Soup Foundation in Nederland.

De eerste 'World Cleanup Day' werd gehouden op 15 september 2018, waarbij zich 380 miljoen vrijwilligers over 155 landen registreerden.

Het initiatief tot 'World Cleanup Day' is afkomstig uit Estland: op 3 mei 2008 werd onder het motto "Let's do it 2008" (in het Estisch: "Teeme ära 2008") een grootscheepse opruimactie georganiseerd. Meer dan vijftigduizend Esten namen deel aan het opruimen van zwerfvuil in het hele land. De actie mondde uit in de beweging 'Let's do it! World', waaruit dan het initiatief tot de 'World Cleanup Day' groeide.