Wereld Feesten Almanak

Maandag 9 april 2018


Datum: maandag 9 t/m zondag 15 april 2018
Land / gebied: Nederland

De 'Nationale Museumweek' (voorheen 'Museumweekend') is een jaarlijks evenement in Nederland. Veel musea zijn dan gratis of met korting toegankelijk. Ook organiseren veel musea allerlei activiteiten.


Datum: maandag 9 april 2018
Land / gebied: Egypte
Soort: Nationale feestdag (Lentefeest)

Een officiële feestdag (vrije dag) in Egypte, die het begin van de lente markeert. Jaarlijks op de maandag na Koptisch Pasen.


Datum: maandag 9 april 2018
Land / gebied: Finland

Op 9 april viert men in Finland Mikael Agricola Dag, ook wel genoemd Dag van de Finse Taal. Mikael Agricola (ca. 1510 - 9 april 1557) wordt vaak de grondlegger genoemd van de Finse geschreven taal en was een van de meest prominente voorstanders van de Protestantse Reformatie in Zweeds Finland.


Datum: maandag 9 april 2018
Land / gebied: Tunesië
Soort: Nationale feestdag

Journée des Martyrs. Jaarlijks op 9 april een nationale feestdag in Tunesië.


Datum: maandag 9 april 2018
Land / gebied: Irak
Soort: Nationale feestdag

Baghdad Liberation Day. Amerikaanse troepen versloegen op 9 april 2009 de Iraakse Republikeinse Garde van Saddam Hoessein en veroverden de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het hele land werd daardoor bevrijd van de heerschappij van de dictator en dat wordt jaarlijks met 'Bevrijdingsdag' (Dag van de Bevrijding van Bagdad) gevierd.


Datum: maandag 9 april 2018
Land / gebied: Kosovo
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Dita e Kushtetutës.


Datum: zondag 8 en maandag 9 april 2018
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

Orthodox Pasen wordt gevierd in Servië, Roemenië, Griekenland, Georgië, Rusland en Oekraïne, maar ook in de oriëntaalse orthodoxe kerken: koptisch, Syrisch, Armeens en Ethiopisch.

Men viert Jezus' overwinning op de dood. Na zijn kruisiging op Goede Vrijdag stond Hij op uit de dood: verrijzenis. Hierdoor is aan christenen de hoop gegeven op een beter leven nu of na de dood.


9 april is de 99ste dag van het jaar (de 100ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 266 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1973 Bart Goor
  • 1971 Jacques Villeneuve
  • 1967 Sacha de Boer
  • 1948 Eva Gerlach
  • 1933 Jean-Paul Belmondo