zondag 26 mei 2024

Volksverhalen Almanak


Koning Leeuw en Slim Konijn


Diep in de binnenlanden van het Afrikaanse land Ghana leeft de koning der dieren: Koning Leeuw. De koning heeft al veel kleine dieren opgegeten. Op een dag hoort Mevrouw Haas met haar lange oren Koning Leeuw tegen zijn vrouw zeggen dat hij van plan is Slim Konijn op te eten, een goede vriendin van Mevrouw Haas en een meesteres in het oplossen van problemen en raadsels. Tot haar verrassing antwoordt Slim Konijn: "Ik ga naar Koning Leeuw en biedt mijzelf aan."
Koning Leeuw en Slim Konijn

Ze ontmoet Koning Leeuw en zegt dat ze zich niet zal verzetten als hij haar wil opeten, maar stelt voor dat hij beter drie weken kan wachten. Zij kan dan intussen wat dikker worden. "Ik ben nu een en al bot. Ik denk niet dat je me nu echt lekker vindt." Koning Leeuw accepteert de aanbieding. Maar na drie weken is Slim Konijn nog niets aangekomen. Toch gaat zij naar de koning toe en zegt: "Er is nog een leeuw in het bos, groter dan u en hij eet alle kleine dieren op."
Koning Leeuw is woedend en vraagt haar onmiddellijk naar die leeuw te brengen. Slim Konijn begeleidt hem naar een meer en wijst naar het water. "Daar is-ie," zegt ze. Ja, daar is zijn rivaal en Koning Leeuw springt in het water om te vechten. Zodra hij zich realiseert dat Slim Konijn hem misleid heeft, probeert hij uit het water te klimmen. Te laat. Katten kunnen niet goed zwemmen en Koning Leeuw verdrinkt. Slim Konijn, Mevrouw Haas en al de andere kleine dieren uit het woud vieren een groot feest.
*   *   *
Samenvatting
Een dierensprookje uit Ghana.
Toelichting
Een vergelijkbaar verhaal is Kantjil, de tijger en zijn spiegelbeeld uit Indonesië en Oom Tijger, Oom Os en Oom Konijn uit Nicaragua.
Trefwoorden
Basisinformatie
Thema
Feest / viering
Populair
Verder lezen