Wereld Feesten Almanak


Vasant Panchami
Datum:
1 februari 2017
21 januari 2018
Vasant Panchami

Datum: zondag 21 januari 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Religieus
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Ook: Basant Panchami. 5 Sukla Magha. Met dit feest luidt men de komst van de lente in. Op de vijfde dag van de elfde maand (Maagha) van de hindoeïstische kalender wordt een begin gemaakt met het opbouwen van de holika. Dit is een brandstapel die aan de vooravond van het naderende Holi-feest onder grote belangstelling in brand wordt gestoken.

Op een plein, centraal gelegen in de woonplaats, plant men op rituele wijze een kasterolie-plant (ricinus) in de grond. Rondom deze plant stapelt men daarna iedere dag takken, bladeren, hout en ander brandbaar materiaal (maar geen afval of huisvuil). De stapel stelt de heks Holika voor, die het kwaad in de wereld - met name in de mens - voorstelt.

In Nederland staan de gemeentebesturen het om veiligheidsredenen niet toe dat de brandstapel vijf weken lang in het openbaar op een pleintje staat opgesteld. Daarom bouwen hindoes hier de holika op de dag van de verbranding zelf op en steken die 's avonds in brand onder het zingen van specifieke liederen.

In grote delen van hindoeïstisch India is het, om uiteenlopende redenen, feest. Er wordt op deze dag een begin gemaakt met het oprichten van een brandstapel, de Holika, die symbool staat voor het kwaad. Iedere dag tot aan de verbranding op Holika Dahan, het hindoeistisch oudjaar wordt de stapel verder opgehoogd.

Andere hindoes herdenken vooral, dat op deze dag volgens de hindoekalender de lente begint. Weer andere hindoes houden diensten ter ere van Saraswati, de echtgenote van Brahma (God als schepper). Saraswati is godin van de wijsheid en de schone kunsten (beschermster van kunstenaars en studerenden).

'Vasant' of 'Basant' betekent 'voorjaar'. 'Panchami' verwijst naar de vijfde maandag in de hindoe kalender. Tevens de geboortedag van de godin van de wijsheid: Shri Saraswati.

Een feestdag in India.

Zie ook

Verder lezen

Actueel