Quatorze Juillet
Land / gebied: Frankrijk
Soort: Nationale feestdag
Frankrijk De nationale feestdag van Frankrijk is 14 juli: Quatorze Juillet. Op deze feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht. Franse officiële nationale feestdag (en dus vrije dag). Alle Fransen zijn dan vrolijk en op zeer veel plaatsen wordt het vuurwerk, le feu d'artifice, ontstoken.

Ook: Fête Nationale, Le Jour de la Bastille (= De dag van de Bastille), La Prise de la Bastille (= De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 = de Franse Revolutie).

Op 14 juli 1789 kwam de bevolking van Parijs in opstand vanwege de koning die het land slecht bestuurde en met zijn hofhouding in weelde leefde. Het volk zelf leefde in bittere armoede. De mensen bestormden de Bastille, de gevangenis van Parijs. Dat was het begin van de revolutie. Hierna veranderde er veel in Frankrijk. De koning, zijn vrouw en leden van de hofhouding werden onthoofd.

Nog steeds is de verjaardag van die opstand een groot feest in heel Frankrijk. Overal hangen rood-wit-blauwe vlaggen en mensen dragen een rozet met die kleuren en trekken hun beste kleren aan. Op het plein van elke stad worden grote tafels neergezet en er speelt een muziekkorps. 's Avonds wordt er gedanst en heel wat wijn gedronken.

Een feestdag in Europese Unie, Frankrijk, Frans Guyana, Frans Polynesië, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Nieuw-Caledonië, Réunion, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre en Miquelon, Wallis en Futuna.