Bevrijdingsdag
Land / gebied: Afghanistan
Soort: Nationale feestdag
Afghanistan Jaarlijks viert Afghanistan Bevrijdingsdag (Liberation Day) op 15 februari. Deze nationale feestdag herdenkt het einde van de terugtrekking van de Sovjet-troepen uit Afghanistan in 1988-1989.

15 februari 1989 was de dag waarop de laatste Sovjet-soldaten Afghanistan verlieten.

De terugtrekking van de Sovjet-troepen begon op 15 mei 1988, aan het einde van de oorlog in Afghanistan. Tijdens de eerste drie maanden vertrokken meer dan 50.000 soldaten uit Afghanistan. Nog eens 50.000 verlieten het land tussen 15 augustus 1988 en 15 februari 1989.

Het exacte aantal soldaten dat omkwam tijdens de oorlog is onbekend. Volgens sommige schattingen lopen die uiteen van enkele honderden tot een half miljoen. Het exacte aantal slachtoffers onder de burgerbevolking, moedjahedien en regeringssoldaten is onbekend.

Een feestdag in Afghanistan.