Wereld Feesten Almanak


Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
Datum:
22 september 2017
12 september 2018


Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)

Datum: vrijdag 22 september 2017
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Soort: Religieus
Religie: Islam
Islam Het begin van 1439 volgens de hijra-kalender (moslimkalender). Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang, dus op donderdagavond 21 september 2017.

1 Muharram. Datum kan afwijken; het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen (en waarnemen) van de sikkel van de nieuwe maan. Op de eerste dag van de islamitische maand Muharram herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Enkele generaties later zou de datum van deze verhuizing, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen. Het is voornamelijk een feestdag die gevierd wordt in de moskee.

Veel moslims vieren ook nieuwjaar tijdens Nowruz (Perzisch Nieuwjaar), een niet islamitische traditie uit veel landen die vroeger onderdeel waren van het Perzische Rijk (o.a. Irak, Iran en Syrië).

Islamitisch Nieuwjaar, Al Hijra, 1 Muharram, Nov Ruz Bayram, Tamkarit.

Muharran-1 Muharan
Muharran is zowel de naam van de eerste dag, als van de eerste maand van de islamitische kalender. Het is op deze dag - eind 2008 - 1430 jaar geleden dat Mohammed verhuisde van de stad Mekka naar de stad Medina. Islamieten beschouwen dit moment als het begin van hun jaartelling.

Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims tevens het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Ashura, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.

De verhuizing van de profeet, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, is dus als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen. Dit is de kalender zoals die gecreëerd is door kalief Omar I (Abu Hatsa Ibn Al-Chattab) ongeveer 640 na Christus. Het is een echte maankalender, en omdat de Koran extra maanden verbiedt (Soera 9:36-37) bevat het jaar altijd 12 maanden.

In vroeger tijden (en in religieuze zaken nog steeds) werd het begin van een maand vastgesteld door waarneming aan de maan. Tegenwoordig wordt de kalender echter veelal berekend. Hiertoe hebben de maanden afwisselend 30 en 29 dagen.

Een feestdag in Algerije, Bahrein, Brunei, Comoren, Djibouti, Egypte, Filipijnen, Indonesië, Irak, Ivoorkust, Jemen, Jordanië, Libanon, Maldiven, Maleisië, Marokko, Mauritanië, Niger, Oman, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Somalië, Syrië, Tunesië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Westelijke Sahara.

Zie ook

Verder lezen

Actueel