Offerfeest (Eid al-Adha)
Datum: [*]
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Islam Het Offerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op zaterdagavond 15 juni 2024.

10-12 Dhu 'l-Hidja. Het Offerfeest (Eid al-Adha, 'Slachtfeest', 'Feest van Ibrahim' of 'Schapenfeest') is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender.

Het Offerfeest is het feest van het offer van Ibrahim. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap - en dat is niet goedkoop (ca. € 300).

Tevens het einde van de bedevaart naar Mekka (Hadj). De dag voorafgaand aan het Offerfeest is een dag van bezinning, vasten en liefdadigheid (Arafa).

In het Arabisch heet het Offerfeest Eid al-Adha (ʻĪd al-Aḍḥā) en ook Aid al Kabir (het grote feest), en in het Turks heet het Kurban Bayramı. In het Moluks (Indonesisch) is het Hari Raja Haji.

Het offer van Ibrahim
Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat de profeet Ibrahim (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahim om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen. Zie: De beproeving van Abraham.

Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. In de familiekring wordt het goed verzorgde dier door de oudste man gedood met een vlijmscherp mes om het dier niet te laten lijden. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld: een deel voor de familie, een deel voor buren, vrienden of bezoekers en een deel voor de armen. In Nederland gebeurt het rituele slachten in door de gemeente aangewezen plekken, meestal in het stedelijk slachthuis.

Naast het delen, wat een belangrijk gebruik is in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahim heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest.

Officiële vrije dag
Het Offerfeest is het belangrijkste feest van de islam. In islamitische landen is het een officiële vrije dag en zijn bedrijven en scholen dicht. In Nederland wordt de laatste jaren geprobeerd om van het Offerfeest ook een officiële feestdag (vrije dag) te maken voor de ongeveer half miljoen Nederlandse moslims.

Hadj (Bedevaart naar Mekka)
Eenmaal in zijn of haar leven moet de moslim die daartoe lichamelijk en financieel in staat is, een pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië maken. Deze bedevaart, die "hadj" wordt genoemd, is een meerdaagse tocht die langs de heilige plekken voert die geassocieerd worden met de profeten Ibrahim en Mohammed. Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren in hun eigen land het Offerfeest.

[*] De hier gegeven datum van 16 juni 2024 voor het Offerfeest (Eid al-Adha) is berekend volgens de Umm al-Qura kalender van Saoedi-Arabië. De datum kan in sommige landen 1 dag afwijken. Het begin van de islamitische maand Dhu 'l-Hidja kan ook nog veranderen na het (daadwerkelijk) waarnemen van de sikkel van de nieuwe maan.