Burgerschapsdag
jaarlijks op 17 september

Burgerschapsdag

Datum: zondag 17 september 2017
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Constitutioneel, Modern
Verenigde Staten Ceremoniële dag voor nieuwe Amerikanen. De datum is de dag waarop in 1787 de eerste grondwet van het land werd getekend.

BurgerschapsdagOp deze dag krijgen immigranten die vijf jaar hun groene kaart hebben (officiele goedkeuring voor immigratie) en zonder strafblad zijn, het paspoort van de Verenigde Staten.

Het doel van deze dag is om zowel autochtone als allochtone burgers van de Verenigde Staten te eren.

In 1939 begon Randolph Hearst (een krantenmagnaat) in dagelijkse columns te wijzen op het belang van de nieuwkomers in Amerika. In 1940 besloot het Congress om van de derde zondag van mei de "I am an American Day" te maken.

Op 29 februari 1952 maakte president Harry Truman 17 september 'Citizenship Day' en verving daarmee de viering in mei. Daarmee werd Burgerschapsdag dezelfde dag als waarop de Amerikaanse grondwet werd ondertekend in 1787. Zie: Dag van de grondwet.

De nadruk ligt tegenwoordig op mensen die het afgelopen jaar Amerikaan zijn geworden. In toespraken is veel aandacht voor de rechten en plichten van de nieuwe burgers.

In Nederland is een soortgelijke dag op 24 augustus: Naturalisatiedag.

Een feestdag in Verenigde Staten.