Cities for Life Day
Land / gebied: Internationaal
'Cities for Life Day' is een jaarlijks terugkerend evenement dat op 30 november in veel hoofdsteden wordt gehouden om de afschaffing van de doodstraf overal ter wereld te bevorderen. Steden verlichten hun symbolische monumenten, zoals het Atomium in Brussel, het Colosseum in Rome en de Plaza de Santa Ana in Madrid.

Op 30 november 1786 schafte het Groothertogdom Toscane als eerste staat ter wereld de doodstraf af.

Cities for Life Day

In 58 landen wordt de doodstraf nog uitgevoerd. In zes landen alleen nog onder speciale omstandigheden. 102 landen hebben de doodstraf helemaal afgeschaft en 32 landen hebben het in de praktijk afgeschaft (de afgelopen tien jaar zijn er geen doodvonnissen voltrokken).

In Nederland is de doodstraf in 1870 afgeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog werd de doodstraf opnieuw ingevoerd. 154 collaborateurs en mensen die ernstige misdaden hadden begaan werden ter dood veroordeeld, 39 daarvan werden geëxecuteerd. De laatste twee (de Nederlander Andries Pieters en de Duitser Artur Albrecht) werden op 21 maart 1952 doodgeschoten. Sinds 1983 kan de doodstraf niet meer worden opgelegd.

België was het laatste land in continentaal West-Europa dat in 1996 de doodstraf uit het strafrecht verwijderde. Ook al werd de doodstraf sinds 1863 niet meer uitgevoerd, volgens het Strafwetboek was het nog altijd mogelijk voor misdrijven geëxecuteerd te worden door onthoofding of het vuurpeloton.

Meer dan 60% van de wereldbevolking woont in een land waar de doodstraf nog wel wordt uitgevoerd, o.a. in China, Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Afghanistan, Iran, Irak, Egypte, Wit-Rusland, Thailand, Indonesië en grote delen van Afrika.

In 2016 hebben volgens Amnesty International 23 landen doodvonnissen uitgevoerd. Er zijn landen die geen informatie vrijgeven over het gebruik van de doodstraf, met name China en Noord-Korea. De doodstraf wordt nog actief voltrokken door een dodelijke injectie, ophanging, een nekschot, de elektrische stoel, de gaskamer of onthoofding. In sommige landen vinden nog publiekelijke executies plaats.

Deze dag wordt ondersteund door de belangrijkste internationale mensenrechtenorganisaties, verenigd in de World Coalition Against the Death Penalty.