maandag 29 april 2024

Dag van de Vlag
Land / gebied: Polen
Polen Sinds 2004 wordt op 2 mei de 'Dag van de Vlag van de Republiek Polen' (Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej) gehouden. Ter herinnering aan het hijsen van de Poolse vlag op de Siegessäule ("overwinningszuil") in Berlijn door Poolse overwinningstroepen op 2 mei 1945 na de Slag om Berlijn.

Ook de 'Dag van Polonia en Polen in het Buitenland'.

Poolse vlag
Dag van de VlagDe vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de twintigste eeuw. De vlag bevat twee gelijke horizontale banden in de kleuren wit (boven) en rood. Deze kleuren worden officieel beschouwd als de nationale kleuren van Polen sinds 1831. Beiden waren aanwezig op het wapenschild van Polen en Litouwen, twee landen van het het Pools-Litouwse Gemenebest (1569-1795). De huidige vlag van Polen werd officieel goedgekeurd in 1919.

De Poolse 'Dag van de Vlag' werd ingesteld om het Poolse volk kennis bij te brengen over de geschiedenis en het belang van de nationale symbolen. De 'Dag van de Vlag' valt tussen twee officiële feestdagen: 1 mei (Święto Pracy / Dag van de Arbeid) en 3 mei (Święto Narodowe Trzeciego Maja / Dag van de Grondwet). De 'Dag van de Vlag' is in tegenstelling tot de dag ervoor en de dag erna geen vakantiedag, hoewel veel mensen een vrije dag nemen.

Poolse diaspora
Dit is ook de 'Dag van de Poolse Diaspora en de Polen in het Buitenland' (Dzień Polonii i Polaków za Granicą). Ter erkenning van de bijdrage en loyaliteit van de Poolse diaspora en de Polen in het buitenland aan de Poolse maatschappij en de eigen taal en cultuur.

Er leven zo'n twintig miljoen mensen van Poolse afkomst in het buitenland. De grootste Poolse gemeenschappen zijn te vinden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Brazilië, Wit-Rusland, Frankrijk, Canada en Israël.

Een feestdag in Polen.