Internationale Studentendag
Land / gebied: Internationaal
Op 17 november is het jaarlijks 'Internationale Studentendag' (International Students' Day). Voor het eerst in 1941 in Londen georganiseerd.

Oorspronkelijk werd de eerste 'Internationale Studentendag' georganiseerd ter herdenking van de moord op negen studenten op 17 november 1939 tijdens een demonstratie tegen nazi-Duitsland in Tsjecho-Slowakije.

Op 28 oktober 1939 hielden studenten een reeks anti-nazi-demonstraties in Praag. Jan Opletal, een student aan de Karelsuniversiteit van Praag, werd dodelijk gewond en stierf op 11 november. De begrafenis van Opletal op 15 november veranderde in een massale anti-nazi-demonstratie. Als gevolg hiervan werden door de nazi-autoriteiten alle Tsjechische universiteiten en hogescholen gesloten. Op 17 november overvielen de nazi's instellingen voor hoger onderwijs, executeerden negen studenten en professoren en stuurden meer dan 1200 studenten naar concentratiekampen.

In 1941 werd 17 november voor de eerste keer uitgeroepen tot 'Internationale Studentendag'. Het begon als een internationale dag van politiek activisme door studenten, maar tegenwoordig is het vooral een niet-politieke dag waarop de diversiteit van internationale studenten wordt gevierd. Zonder succes lobbyen studentengroeperingen al jaren om van de 'Internationale Studentendag' een door de Verenigde Naties erkende dag te maken.

In Tsjechië en Slowakije vindt op 17 november de Dag van de Strijd voor Vrijheid en Democratie plaats, ter herinnering aan de studentendemonstraties tegen nazi-Duitsland in 1939 en de studentenopstand - de 'Fluwelen Revolutie' - van 17 november 1989.

In Griekenland worden op deze dag (Polytechneio) de slachtoffers van de studentendemonstratie van 17 november 1973 herdacht.