Día de la Virgen de los Ángeles
Land / gebied: Costa Rica
Soort: Nationale feestdag (Bedevaart)
Costa RicaChristendom Jaarlijks op 2 augustus een feestdag in Costa Rica ter ere van de Maagd Maria. 'La Virgen de los Ángeles' (de maagd van de engelen) is de beschermheilige van Costa Rica, ook bekend als La Negrita (de zwarte maagd).

Volgens overlevering heeft een inheemse vrouw op 2 augustus 1635 een klein zwart beeldje van de Maagd Maria gevonden. Toen ze het mee wilde nemen verscheen het nog twee keer op dezelfde plek. De lokale bevolking heeft er toen een altaartje omheen gebouwd.

In 1842 werd de Maagd Maria uitgeroepen tot beschermheilige van Costa Rica en werd het beeldje verplaatst naar de basiliek in Cartago (Basílica de Nuestra Señora de los Ángeles). Tegenwoordig trekken jaarlijks op 2 augustus, de verjaardag van de ontdekking van het beeldje, pelgrims van San José naar de basiliek in Cartago. Deelnemers aan deze pelgrimstocht voltooien de laatste honderden meters op hun knieën.

Een feestdag in Costa Rica.