Festa della Liberazione
Land / gebied: Italië
Soort: Nationale feestdag
Italië De 'Bevrijdingsdag' (Festa della Liberazione) is een officiële nationale feestdag (vrije dag) die op 25 april 2024 plaatsvindt in Italië. Viering van de val van het fascistische regime van Mussolini op 25 april 1945. In de meeste Italiaanse steden worden marsen en parades georganiseerd ter herinnering aan deze gebeurtenis.

De datum van 25 april werd gekozen als nationale feestdag, omdat deze overeenkomt met de dag waarop in 1945 het bevrijdingsleger (Comitato di Liberazione Nazionale) via een radioboodschap de machtsovername bekendmaakte. Ook werden op deze dag de Italiaanse steden Milaan en Turijn bevrijd. De bevrijding maakte een einde aan drieëntwintig jaar fascistische dictatuur en vijf jaar oorlog. Vijfentwintig april symboliseert het begin van de Italiaanse Republiek, waar via een referendum op 2 juni 1946 door de bevolking voor werd gekozen.

Door de president van Italië wordt er op deze dag een lauwerkrans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat in Rome ter ere van alle omgekomen Italianen ten tijden van oorlogen en gewapende conflicten.

Ook: 'Anniversario della Resistenza' (Verjaardag van het Verzet) of gewoon 'Venticinque Aprile' (25 April). Officieel: 'Anniversario della Liberazione d'Italia' (Verjaardag van de Bevrijding van Italië).

Een feestdag in Europese Unie, Italië.