dinsdag 18 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Pattimura Day
Datum:
Land / gebied: Indonesië (Molukken) (Molukkers)
Indonesië Pattimura DayDag van de Jonge Koning. Herdenking door Molukkers van de Molukse opstand tegen de Nederlandse bezetting in 1817, onder leiding van Thomas Matulesia, wiens erenaam 'Pattimura' (Jonge Koning) is. Hij bestookte de 'goddeloze Hollanders' met bijbelcitaten en musketvuur.

Nadat hij de Nederlanders gevoelige verliezen had toegebracht, werd Pattimura uiteindelijk verslagen, gevangen genomen en ter dood gebracht. Pattimura werd op 16 december 1817 in Fort Victoria opgehangen. Zijn lijk werd in een kooi boven zee gehangen. De nacht voor de executie hadden hij en zijn medegevangenen doorgebracht met "bidden en zingen van psalmen". Het waren immers vrome protestantse christenen die dachten te vechten voor een geloofszaak.

Pattimura werd in 1973 door de Indonesische regering opgenomen in de eregalerij der nationale helden en werd 15 mei in Indonesië uitgeroepen tot 'Pattimura Day'. De naam "Pattimura" kun je op diverse plaatsen in Indonesië aantreffen en dan natuurlijk vooral op de Molukken:

 • Het vliegveld van Ambon heet Pattimura
 • Ook op de Molukken een Universiteit vernoemd naar Pattimura
 • En nog steeds heten diverse mensen op de Molukken Pattimura

 • Een feestdag in Indonesië.

  Verder lezen

  Meer informatie (externe link)

  Zie ook

  Actueel

  Komende feesten